Forum Orion 2012 :: Zobacz temat - Zmiana kierunku obrotu

Forum Orion 2012 - Dla tych, którzy są zainteresowani przetrwaniem 2012 r.

FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja  Profil   

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Documento sin t�tulo

Zmiana kierunku obrotu

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Orion 2012 Strona Główna -> Przebiegunowienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość

PiranNinja

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oś się nie odwróci, nie ma jak. Nie dość, że ziemia jest zbyt masywna to jeszcze dochodzi efekt żyroskopowy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Andrzej

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
jakby os ziemska sie odwróciła

Gdyby nawet się odwróciła to nic by się nie stało.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

konrad_pawlak

PostWysłany: Sro Cze 30, 2010 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko tak sobie gdybam;)
Powrót do góry

Anubis

PostWysłany: Pon Lip 12, 2010 1:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciężko na tym forum jest się połapać co jest gdzie - to by było już trzecie miejsce gdzie opisuję ten proces więc żeby nie kopiować bez sensu:

Wszystkich zainteresowanych tym w jaki sposób przebiegunowanie zmieni kierunek obrotu ziemi odsyłam na 10 strone tematu:
->Pole magnetyczne Ziemi->"Zamiana biegunów - przesunięcia biegunów"

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 8:49 am    Temat postu: Re: Zmiana kierunku obrotu Odpowiedz z cytatem

mefistox napisał:
Witajcie! jestem nowy na tym forum, ale sprawą roku 2012 interesuję się już długo.

W sumie zgadzam się, że może nastąpić przebiegunowanie (przecież już byłoRazz), zwiększona aktywność słoneczna itp itd. Jedno czego nie mogę do siebie dopuścić to

zmiana kierunku obrotu Ziemi

wg mnie to są jakieś jaja. Przecież to jest nie możliwe (a może się mylę?) żeby się Ziemia zatrzymała! Co wtedy z ogromnymi masami wody? zwierzętami itd? wszystko się oderwie w wyniku bezwładności od powierzchni Ziemi? to wtedy nie ma znaczenia siedzenie na mount Evereście, bo cię uniesie i rzuci na skały (ale przynajmniej nie zaleje:P)

A jeśli przyjmiemy, że będzie to stopniowe, to:

a) pierwsza część (mimo że mało prawdopodobna), czyli ślizg płyt skorupy po płaszczu (różnica gęstości i prędkości) plus ślizg wód oceanicznych w wyniku hamowania - jest akceptowalna, ale dalej nie wiem, co może Ziemię zatrzymać (?)

b) część druga, czyli rozpoczęcie obrotu w drugą stronę - nie realna! (albo mi brakuje wiedzy, czego nie wykluczam i czekam na jakieś naukowe teorie pokazujące że jest to mozliwe:P) Co może dać/wytworzyć energię potrzebną do wznowienia ruchu obrotowego? który zaczął się u początków Układu Słonecznego?

I jeszcze jedna rzecz. Wszyscy na forum wiążecie przebiegunowanie ze Słońcem...
Ja spotkałem się z teorią (podobno o to chodziło Majom), że w 2012 Ziemia przetnie dokładnie płaszyznę (równik?) Galaktyki, w którym to skupione jest najsilniejsze oddziaływanie magnetyczne czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej (dzieje się to w cyklach) - może to da impuls? da się to odnieść do powyższych części a i b?

będę wdzięczny za jakieś sensowne argumenty, może jeszcze czymś będę się z wami w stanie podzielić.

WITAM! Smile

EDIT:

jeszcze jedna sprawa... nie rozumiem, dlaczego przebiegunowanie wiązane jest automatycznie ze zmianą kierunku ruchu obrotowego... a nie np z odwróceniem Ziemi "do góry nogami" Wink (swoją drogą, też mało prawdopodobne, ale chyba wymagajęce mniej energii niż poprzednia opcja? Rolling Eyes )
Sprawa jest bardzo prosta! Przypomnij sobie zasadę działania silnika elektrycznego. Zmiana kierunku pola elekromagnetycznego powoduje zmianę kierunku obrotu wirnika silnika elektr. Zatem zmiana biegunów ziemi musi spowodować zmianę kierunku jej obrotu. Co z oceanami? A no wielkie potopy!!! puszta1948

konrad_pawlak

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez o silniku elektrycznym wspomniałem;)
Powrót do góry

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

konrad_pawlak napisał:
ja tez o silniku elektrycznym wspomniałem;)
Ok! Ziemia jest po prostu wielką prądnicą ze stalowym jądrem i gigantycznym polem magnetycznym. W obecnym stadium cywilizacyjnym oprócz wielkiego potopu ziemi grozi makabryczny w rozmiarach paraliż informatyczny i także w związku z tym totalny brak kontroli nad bronią masowego rażenia. Musimy ( w przypadku kataklizmu) liczyć się z tym ,że niewielka liczba ludzi zacznie budować od podstaw zręby cywilizacji . Dobrze , jeżeli w śród uratowanych znajdą się ludzie wykształceni , choć ( mając w pamięci mitologie i legendy ) ich wiedza w zderzeniu z niedouczeniem w krótkim czasie zamieni się w mistycyzm i czary! Pozdrawiam!

PiranNinja

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam przekonanie graniczące z dociekliwością, że przykład z silnikiem jest kiepski bo ziemia kręci się sama z siebie.

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiranNinja napisał:
mam przekonanie graniczące z dociekliwością, że przykład z silnikiem jest kiepski bo ziemia kręci się sama z siebie.
Nic we wszechświecie nie dzieje się ,,samo z siebie " . Jest to wynik wzajemnych oddziaływań masy i odległości ( Newton , Kepler czy wreszcie Albert Einstein ) Poza tym nikt jeszcze nie zakwestionował prawa równowartości masy i energii ! Pozdrawiam!

PiranNinja

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 2:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no właśnie. Aktualnie powiedziałeś coś takiego: Ziemia się kręci bo obraca się z powodu sił magnetycznych w jądrze które indukują się z powodu ruchu ziemi. Perpetum mobile ? Smile

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiranNinja napisał:
no właśnie. Aktualnie powiedziałeś coś takiego: Ziemia się kręci bo obraca się z powodu sił magnetycznych w jądrze które indukują się z powodu ruchu ziemi. Perpetum mobile ? Smile
To wielkie uproszczenie! Ziemia jest jednym z elementów ( planet) układu słonecznego i poddana siłom wzajemnego oddziaływania miedzy głównie nią a słońcem .Choć istotne są także siły miedzy galaktykami i w galaktykach . Oczywiście perpetum mobile ani 1 ani 2 rodzaju nie istnieje.

PiranNinja

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiadomo czemu ziemia się kręci więc nie snuj takich teorii. Z resztą zmiana kierunku obrotu nie jest możliwa i zostało to stwierdzone na tym forum kilka razy

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiranNinja napisał:
nie wiadomo czemu ziemia się kręci więc nie snuj takich teorii. Z resztą zmiana kierunku obrotu nie jest możliwa i zostało to stwierdzone na tym forum kilka razy
Nie zgadzam się . Geolodzy niejednokrotnie potwierdzili ( badając skorupę ziemi ) , że istnieją ślady przebiegu linii pola magnetycznego N i S innego niż obecnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemskie_pole_magnetyczne#Pole_magnetyczne_w_przesz.C5.82o.C5.9Bci . Warto także poczytać o tzw. precesji i erach w których ziemia cyklicznie się znajduje ( obecnie Ryby) .Pozdrawiam!

puszta1948

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

puszta1948 napisał:
PiranNinja napisał:
Nie zgadzam się . Geolodzy niejednokrotnie potwierdzili ( badając skorupę ziemi ) , że istnieją ślady przebiegu linii pola magnetycznego N i S innego niż obecnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemskie_pole_magnetyczne#Pole_magnetyczne_w_przesz.C5.82o.C5.9Bci . Warto także poczytać o tzw. precesji i erach w których ziemia cyklicznie się znajduje ( obecnie Ryby) .Pozdrawiam!
PS.Chciałbym jednocześnie wyjaśnić , że nie jestem na tyle mądry by potwierdzić lub zaprzeczyć grożącemu nam kataklizmowi zwanego Orion 2012.

gresnow

PostWysłany: Czw Sie 05, 2010 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziemia kręci się z powodu historii jej powstania- pomału bo pomału ale zwalnia...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Orion 2012 Strona Główna -> Przebiegunowienie Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

Skocz do: