| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
|
PiranNinja

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:45 am Temat postu: |
|
|
oś się nie odwróci, nie ma jak. Nie dość, że ziemia jest zbyt masywna to jeszcze dochodzi efekt żyroskopowy _________________ 2012 to ściema
Blog ruszył! - http://piranninjaworkshop.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Andrzej
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 12:31 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | jakby os ziemska sie odwróciła |
Gdyby nawet się odwróciła to nic by się nie stało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
konrad_pawlak
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 1:38 pm Temat postu: |
|
|
| tylko tak sobie gdybam;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Anubis

|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 1:12 am Temat postu: |
|
|
Ciężko na tym forum jest się połapać co jest gdzie - to by było już trzecie miejsce gdzie opisuję ten proces więc żeby nie kopiować bez sensu:
Wszystkich zainteresowanych tym w jaki sposób przebiegunowanie zmieni kierunek obrotu ziemi odsyłam na 10 strone tematu:
->Pole magnetyczne Ziemi->"Zamiana biegunów - przesunięcia biegunów" _________________ "Those who fear the darkness have never seen what the light can do"
// Selenia, the Dark Angel |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 8:49 am Temat postu: Re: Zmiana kierunku obrotu |
|
|
| mefistox napisał: | Witajcie! jestem nowy na tym forum, ale sprawą roku 2012 interesuję się już długo.
W sumie zgadzam się, że może nastąpić przebiegunowanie (przecież już było ), zwiększona aktywność słoneczna itp itd. Jedno czego nie mogę do siebie dopuścić to
zmiana kierunku obrotu Ziemi
wg mnie to są jakieś jaja. Przecież to jest nie możliwe (a może się mylę?) żeby się Ziemia zatrzymała! Co wtedy z ogromnymi masami wody? zwierzętami itd? wszystko się oderwie w wyniku bezwładności od powierzchni Ziemi? to wtedy nie ma znaczenia siedzenie na mount Evereście, bo cię uniesie i rzuci na skały (ale przynajmniej nie zaleje:P)
A jeśli przyjmiemy, że będzie to stopniowe, to:
a) pierwsza część (mimo że mało prawdopodobna), czyli ślizg płyt skorupy po płaszczu (różnica gęstości i prędkości) plus ślizg wód oceanicznych w wyniku hamowania - jest akceptowalna, ale dalej nie wiem, co może Ziemię zatrzymać (?)
b) część druga, czyli rozpoczęcie obrotu w drugą stronę - nie realna! (albo mi brakuje wiedzy, czego nie wykluczam i czekam na jakieś naukowe teorie pokazujące że jest to mozliwe:P) Co może dać/wytworzyć energię potrzebną do wznowienia ruchu obrotowego? który zaczął się u początków Układu Słonecznego?
I jeszcze jedna rzecz. Wszyscy na forum wiążecie przebiegunowanie ze Słońcem...
Ja spotkałem się z teorią (podobno o to chodziło Majom), że w 2012 Ziemia przetnie dokładnie płaszyznę (równik?) Galaktyki, w którym to skupione jest najsilniejsze oddziaływanie magnetyczne czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej (dzieje się to w cyklach) - może to da impuls? da się to odnieść do powyższych części a i b?
będę wdzięczny za jakieś sensowne argumenty, może jeszcze czymś będę się z wami w stanie podzielić.
WITAM!
EDIT:
jeszcze jedna sprawa... nie rozumiem, dlaczego przebiegunowanie wiązane jest automatycznie ze zmianą kierunku ruchu obrotowego... a nie np z odwróceniem Ziemi "do góry nogami" (swoją drogą, też mało prawdopodobne, ale chyba wymagajęce mniej energii niż poprzednia opcja? ) | Sprawa jest bardzo prosta! Przypomnij sobie zasadę działania silnika elektrycznego. Zmiana kierunku pola elekromagnetycznego powoduje zmianę kierunku obrotu wirnika silnika elektr. Zatem zmiana biegunów ziemi musi spowodować zmianę kierunku jej obrotu. Co z oceanami? A no wielkie potopy!!! puszta1948 _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
konrad_pawlak
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 12:01 pm Temat postu: |
|
|
| ja tez o silniku elektrycznym wspomniałem;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 12:32 pm Temat postu: |
|
|
| konrad_pawlak napisał: | | ja tez o silniku elektrycznym wspomniałem;) | Ok! Ziemia jest po prostu wielką prądnicą ze stalowym jądrem i gigantycznym polem magnetycznym. W obecnym stadium cywilizacyjnym oprócz wielkiego potopu ziemi grozi makabryczny w rozmiarach paraliż informatyczny i także w związku z tym totalny brak kontroli nad bronią masowego rażenia. Musimy ( w przypadku kataklizmu) liczyć się z tym ,że niewielka liczba ludzi zacznie budować od podstaw zręby cywilizacji . Dobrze , jeżeli w śród uratowanych znajdą się ludzie wykształceni , choć ( mając w pamięci mitologie i legendy ) ich wiedza w zderzeniu z niedouczeniem w krótkim czasie zamieni się w mistycyzm i czary! Pozdrawiam! _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
PiranNinja

|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 1:22 pm Temat postu: |
|
|
mam przekonanie graniczące z dociekliwością, że przykład z silnikiem jest kiepski bo ziemia kręci się sama z siebie. _________________ 2012 to ściema
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 1:47 pm Temat postu: |
|
|
| PiranNinja napisał: | | mam przekonanie graniczące z dociekliwością, że przykład z silnikiem jest kiepski bo ziemia kręci się sama z siebie. | Nic we wszechświecie nie dzieje się ,,samo z siebie " . Jest to wynik wzajemnych oddziaływań masy i odległości ( Newton , Kepler czy wreszcie Albert Einstein ) Poza tym nikt jeszcze nie zakwestionował prawa równowartości masy i energii ! Pozdrawiam! _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
PiranNinja

|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 2:05 pm Temat postu: |
|
|
no właśnie. Aktualnie powiedziałeś coś takiego: Ziemia się kręci bo obraca się z powodu sił magnetycznych w jądrze które indukują się z powodu ruchu ziemi. Perpetum mobile ?  _________________ 2012 to ściema
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 2:16 pm Temat postu: |
|
|
| PiranNinja napisał: | no właśnie. Aktualnie powiedziałeś coś takiego: Ziemia się kręci bo obraca się z powodu sił magnetycznych w jądrze które indukują się z powodu ruchu ziemi. Perpetum mobile ?  | To wielkie uproszczenie! Ziemia jest jednym z elementów ( planet) układu słonecznego i poddana siłom wzajemnego oddziaływania miedzy głównie nią a słońcem .Choć istotne są także siły miedzy galaktykami i w galaktykach . Oczywiście perpetum mobile ani 1 ani 2 rodzaju nie istnieje. _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
PiranNinja

|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 2:34 pm Temat postu: |
|
|
nie wiadomo czemu ziemia się kręci więc nie snuj takich teorii. Z resztą zmiana kierunku obrotu nie jest możliwa i zostało to stwierdzone na tym forum kilka razy _________________ 2012 to ściema
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 2:43 pm Temat postu: |
|
|
| PiranNinja napisał: | | nie wiadomo czemu ziemia się kręci więc nie snuj takich teorii. Z resztą zmiana kierunku obrotu nie jest możliwa i zostało to stwierdzone na tym forum kilka razy | Nie zgadzam się . Geolodzy niejednokrotnie potwierdzili ( badając skorupę ziemi ) , że istnieją ślady przebiegu linii pola magnetycznego N i S innego niż obecnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemskie_pole_magnetyczne#Pole_magnetyczne_w_przesz.C5.82o.C5.9Bci . Warto także poczytać o tzw. precesji i erach w których ziemia cyklicznie się znajduje ( obecnie Ryby) .Pozdrawiam! _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
puszta1948
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 2:49 pm Temat postu: |
|
|
| puszta1948 napisał: | | PiranNinja napisał: | | nie wiadomo czemu ziemia się kręci więc nie snuj takich teorii. Z resztą zmiana kierunku obrotu nie jest możliwa i zostało to stwierdzone na tym forum kilka razy | Nie zgadzam się . Geolodzy niejednokrotnie potwierdzili ( badając skorupę ziemi ) , że istnieją ślady przebiegu linii pola magnetycznego N i S innego niż obecnie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemskie_pole_magnetyczne#Pole_magnetyczne_w_przesz.C5.82o.C5.9Bci . Warto także poczytać o tzw. precesji i erach w których ziemia cyklicznie się znajduje ( obecnie Ryby) .Pozdrawiam! | PS.Chciałbym jednocześnie wyjaśnić , że nie jestem na tyle mądry by potwierdzić lub zaprzeczyć grożącemu nam kataklizmowi zwanego Orion 2012. _________________ Zgadzam się z każdym , kto przyzna mi rację... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
gresnow
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2010 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Ziemia kręci się z powodu historii jej powstania- pomału bo pomału ale zwalnia... _________________ nowi moderatorzy- ja mówię pass |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|